Anna Taratiel

La segona fase del projecte d’Aprenentatge i Servei (APS) que realitzem a l’IETN la durà a terme l’Anna Taratiel.

Des de fa alguns anys, Anna Taratiel ha estat una artista madura que centra la major part de la seva energia en el treball d’estudi. No obstant això, l’art al carrer va ser la seva educació i és difícil que no s’aprovi en el seu treball actual. De fet, la naturalesa particular del treball en el carrer en comparació amb el treball en un estudi podria proporcionar les claus per a una millor comprensió d’Antípodes. En els primers anys de la seva carrera, Taratiel va pintar amb un llenguatge gràfic notablement orgànic. Al mig de la darrera dècada es va allunyar de la pintura i es va centrar en el collage, sobretot en el treball espacial amb caixes i taulers. Aquest vocabulari d’angles i línies rectes va transformar la seva sensibilitat de tal manera que fa gairebé deu anys, quan va tornar a pintar, ho va fer utilitzant un llenguatge geomètric. Taratiel diu que una vegada que va entrar per la pintura geomètrica, va començar a perdre la calor de l’orgànic i l’atzar, una preocupació que és freqüent entre els artistes que es mouen del carrer al llenç i que es deriva d’una diferència essencial entre aquests dos espais de treball . Si el llenç és un espai buit i inert que l’artista ha d’omplir des de zero, el carrer és un escenari molest ple de significats. Al carrer, l’artista es limita a proposar, i és la ciutat que dóna forma a aquesta proposta per l’efecte acumulat de molts factors. Del sol i la pluja a l’acció d’un altre artista, dels equips de netejadors de carrer o d’alguns transeünts. En la seva producció dels darrers anys, Taratiel ha trobat maneres d’incorporar en el seu treball geomètric aquest tipus de valors orgànics que s’escapen del seu control. Un recurs preferit és l’ús de sobres d’obres anteriors, especialment de cinta adhesiva. El resultat són obres en què l’intuïtiu i el cerebral s’articulen amb habilitat. En sèries com la geometria + Z (2014) es determina l’escenari, però el to està configurat per una multitud de forces orgàniques entrellaçades que s’afegeixen, es resten i es multipliquen entre si. Alguna cosa com l’escenari del carrer. De fet, Taratiel ha descrit el seu treball en els termes “espai” i “paisatge”. Com el carrer, són espais creuats en diferents direccions, paisatges on les energies dispares estan en confluència. Aquesta sèrie d’Antípodes continua aquesta línia d’investigació. Es compon de dos conjunts d’obres que comencen des dels pols oposats per assolir objectius molt propers. En els collages, Taratiel parteix d’una paleta de pegats caòtics i orquestra un determinat ordre amb ells. En les pintures, però, parteix d’un ordre preestablert i construeix dins d’ell, un per un, les energies en conflicte que conformen el cor final. Aquestes dues tàctiques, aparentment contradictòries, no només comparteixen un objectiu sinó que també es contaminen. La metodologia del collage es troba infiltrada en la producció de les pintures en forma de diversos trucs de cuina que Taratiel té ganes de revelar. I els elements utilitzats en els collages no són només restes aleatòries del treball anterior: ara són pegats que l’artista produeix deliberadament, vessant pintura acrílica i deixant-lo assecar fins que es converteixi en una xapa. L’èxit de tot aquest treball estratègic es fa evident a Antípodes, una sèrie en què Taratiel mostra una maduresa envidiable i un esperit tan divertit com mai.

Javier Abarca (2016, Antípodas)

FOTO: Fernando Alcalá

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s